Catherine Danell

Författarpresentation:


Fakta om: Catherine Danell

Född: 1964

Bor: Är född och bor i Stockholm


Bakgrund: Utbildad undersköterska -81. Arbetat nära mänsklighetens många ansikten och villkor utifrån ett existentiellt vårdgivande perspektiv, de sista åren, månaderna och timmarna i livet.


Universitetsstudier år 2000-2005. Med svenska som huvudämne. Litteraturvetenskap och konstvetenskap. Studierna gav mig ett språk, en födelse- kanal växte ut från min stumma ljudlösa sida och möjligheterna öppnade sig att manifestera den enorma värld som snurrar inuti mig. Under denna tid kunde jag för första gången i livet förlika mig med de fraser som hamnade på ett papper och det som sökte sig ut ur mig.


”Rotlös” är min författardebut. Titeln syftar på den existentiella rotlösheten som känns igen av ett bottenlöst sökande efter roten till alltets och det egna jagets existens. En omöjlig uppgift fylld med gissningar och sammanfattningar, troliga och otroliga, beroende på hur livsvägen gestaltar sig. Perspektiv är ett centralord i denna diktsamling, att låna ögon från tiden, från det osynliga, från det som inte har några ord alls. Möten, motsättningar och att ”släppa taget” är andra återkommande teman.


Skrivandet för mig är som en födelse, en omfamning av ett skeende, en skildring och ett farväl. En interaktion med livet som både vän, fiende och kanske fram- förallt som lärare. Eller – Idag fruktar jag döden som lagt ut en strimma av ljus över mig, full av poesi!